[PDF] Hoe mensen keuzes maken. De psychologie van het beslissen





Previous PDF Next PDF



Een breder bereik van kennis en innovatie

onderling te leren en nieuwe netwerken te laten ontstaan. wetenschappelijke kennis voor deze doelgroep zodat deze kennis 'landt' op het boerenerf.



Handreiking gemeentelijk kwaliteitsbeleid voor het non-formele

23.09.2021 met de bredere aanpak in het sociaal domein hoe breng je de impact van ... 2 Betrek de doelgroep(en) en maak onderscheid in behoeften .



Untitled

Hoe kan het Kulturhus meerwaarde bieden voor de bevolking? • Welke doelgroep(en) willen we bereiken? • Is daarvoor een (nieuw) gebouw nodig of kunnen het 



INSPIRATIEGIDS REGLEMENT WERELDBURGERSCHAP

de globalisering aan als een opportuniteit voor horizonverbreding en culturele verrijking. Zet in op nieuwe invalshoeken ideeën



Hoe mensen keuzes maken. De psychologie van het beslissen

07.02.2010 De doelgroep bestaat uit beleidsmakers en andere professionals die tot ... en psychologie zodanig met elkaar geïntegreerd dat zich nieuwe ...



Wageningen Research

Voor u ligt de Strategische Agenda van Wageningen. Research (WR). van nieuwe uitbraken (Zoonotic EMergency ... De thema's van Horizon Europe en de.



JAARVERSLAG 2020

20.08.2020 bereik opgebouwd en investeren nu volop in onze eigen ... Het bracht ons tot een golf van nieuwe journalistiek: de 'verbin-.



PBL Planbureau

10.12.2020 Maak in het circulaire-economiebeleid meer gebruik van 'drang en dwang' zoals ... afval ontstaat én minder nieuwe grondstoffen nodig zijn.



De Staat van het Onderwijs 2021

19.01.2021 de horizon en de ministers hebben het Nationaal ... breder beeld van de leerlingen geven en kan de leerlingen daardoor extra kansen bieden.



Cultureel Jongeren Profiel

alle gevallen blijft de vraag: hoe bereik je jouw doelgroep en 4 maak je uitgebreid kennis met de vier types jongeren uit het model.

Hoemensen

makenkeuzes

W.L. Tiemeijer

Hoe mensen keuzes maken

Hoe mensen

keuzes maken

De psychologie van het beslissen

W.L. Tiemeijer

Amsterdam University Press

Cover design: Maedium, Utrecht

Layout: Het Steen TypograÞe, Maarssen

© W.L. Tiemeijer / Amsterdam University Press, Amsterdam ???? Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opge- slagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopie‘n, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Voor zover het maken van kopie‘n uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikel ??B Auteurswet ????j¼ het Besluit van ??juni ????, Stb. ???, zoals gewijzigd bij het Be- sluit van ??augustus ????, Stb. ???en artikel ??Auteurswet ????, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoedingen te voldoen aan de Stichting Reprorecht (Postbus ????, ???? ??Hoofddorp). Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel ??Auteurswet ????) dient men zich tot de uitgever te wenden.

Inhoud

Voorwoord?

Inleiding?

?Het 'irrationele' brein?? ?.?Onbewuste vertekeningen?? ?.?Vuistregels?? ?.?Het gevoel?? ?.?Samenvatting en conclusie?? ?Het automatische brein?? ?.?Onbewuste processen?? ?.?Mooie verhalen??? ?.?Twee systemen?? ?.?Transcendentie en zelfcontrole?? ?.?Samenvatting en conclusie?? ?Het willoze brein?? ?.?Hebben mensen een vrije wil??? ?.?Morele verantwoordelijkheid?? ?.?Onbedoelde gevolgen?? ?.?Samenvatting en conclusie?? ?Het sociale brein?? ?.?Sociale normen?? ?.?Sociale dilemmaÕs?? ?.?Altru•sme?? ?.?Evolutionaire grondslagen?? ?.?De biologie van eenzaamheid en verbondenheid?? ?.?Crowding outen nadelen van straffen?? ?.?Samenvatting en conclusie?? ?Relevantie voor beleid?? ?.?Samenvatting: van homo economicus naar kanovaarder?? ?.?Drie bezwaren en ŽŽn nuancering?? ?.?Vertaling naar beleid: een duale strategie?? ?.?Normatieve problematiek??? ?.?Slotbeschouwing???

Noten???

Bibliografie???

Voorwoord

De wetenschappelijke kennis over de wijze waarop mensen keuzes maken is de laatste jaren snel gegroeid. Vakgebieden als de sociale psychologie, gedragseco- nomie en hersenwetenschappen maken een grote bloei door, en leveren vele rele- vante inzichten op. Deze nieuwe kennis noopt niet alleen tot bijstellen van ons mensbeeld, maar is ook van groot belang voor politiek en beleid. Daarin draait het immers vaak om het be•nvloeden van keuzen. Om die reden is de WRR in ????een onderzoeksproject gestart onder leiding van het raadslid prof.dr. Henri‘tte Prast, dat onder meer tot doel heeft deze ken- nis te ontsluiten voor beleidsmakers en andere ge•nteresseerden. Als onderdeel daarvan verzorgde de gedragseconoom Richard Thaler in ????de jaarlijkse WRR-lecture, en werd in ????een conferentie voor beleidsmakers georgani- seerd met topwetenschappers uit binnen- en buitenland. Ook publiceerde de WRR de bundel De menselijke beslisser; over de psychologie van keuze en gedrag. In dit boek geven Nederlandse onderzoekers een overzicht van de wetenschappe- lijke kennis over keuzegedrag. Voor deze nieuwe kennis blijkt veel belangstelling te bestaan. Niet iedereen heeft echter de tijd dikke boeken te lezen en conferenties te bezoeken. Het leek de WRR daarom nuttig een handzame publicatie over Ôde psychologie van het kiezenÕ te laten schrijven, een toegankelijke uitgave voor iedereen die hele- maal up to datewil zijn. Dat is dit boek geworden. Het is opgesteld door Will Tiemeijer, senior staßid bij de WRR. In ruim honderd bladzijden wordt helder uiteengezet wat de nieuwste inzichten zijn uit de sociale psychologie en aanpa- lende vakgebieden, en hoe we dus moeten aankijken tegen menselijk keuze- gedrag. Dit boek is ten dele een samenvatting van De menselijke beslisser, maar bevat ook veel nieuwe informatie. Zo wordt meer aandacht besteed aan onbewust ge- drag, aan het sociale karakter van mensen, en aan de mate waarin mentale ver- schijnselen hard wiredzijn. Ook wordt ingegaan op de actuele discussie over Ôde vrije wilÕ en zijn de beleidsimplicaties van een en ander aangegeven. Bij de totstandkoming van dit boek is voortgebouwd op het eerdere werk van de WRR-projectgroep die zich met het onderwerp bezighield. Deze bestond, naast Henri‘tte Prast en Will Tiemeijer, uit Krispijn Faddegon, Petra Jonkers, Beatrijs Haverkamp, Anne Smit en Casper Thomas. Ook is dankbaar gebruikge- maakt van het commentaar en advies van enkele (externe) deskundigen, te weten 7 Henk Aarts, Birgit Dewez, Eric van Dijk, Jelle Jolles, Maureen Sie, Erik Stam,

Diederik Stapel en Gerard de Vries.

Ik wens u veel leesplezier,

Prof. dr. AndrŽ Knottnerus

Voorzitter WRR

8

Inleiding

Hoe zou Nederland eruitzien als beleidsmakers meer gebruik zouden maken van psychologische inzichten? Wezenlijk anders dan nu? In overheidskringen zijn disciplines als recht, economie, sociologie, politicologie en bestuurskunde goed vertegenwoordigd. Psychologische kennis daarentegen is veel minder courant. Een beetje vreemd is dat wel, want politiek en beleid gaan over menselijk keu- zegedrag. Dat is een onderwerp waarover niet alleen de economie wat te melden heeft, maar evenzeer de psychologie. En het belang van kennis over menselijk keuzegedrag neemt alleen maar toe. De grote problemen van de toekomst, zoals zuinig energiegebruik, een gezonde levensstijl en prettig met elkaar samenleven, kunnen alleen worden opgelost als mensen duurzaam anders gaan kiezen. In- zicht in de oorzaken van keuzegedrag is dus vereist. Hoe nemen mensen beslis- singen? Kijken ze daarbij vooral naar de eigen portemonnee? Of spelen ander- mans belangen ook een rol? Hoe bewust zijn mensen zich eigenlijk van de keuzes die ze maken? Dit boek biedt een overzicht van de belangrijkste kennis die de sociale psycho- logie en aanverwante vakgebieden hierover de laatste jaren hebben ontwikkeld. De doelgroep bestaat uit beleidsmakers en andere professionals die tot taak heb- ben de keuzen van mensen te be•nvloeden. Maar ook anderen zullen vast plezier beleven aan dit boek. De nieuwe kennis biedt namelijk een fascinerend inzicht in de menselijke geest.

Revoluties

Wie zijn opleiding genoot in de vorige eeuw doet er verstandig aan zich bij te scholen. Er is de laatste twintig jaar in de gedragswetenschappen veel veranderd. Tot in de jaren tachtig stond de psychologie in het teken van de Ôcognitieve revo- lutieÕ. Alle aandacht ging uit naar de mens als informatieverwerkend wezen en de dominante metafoor was de computer. Aan gevoel en intu•tie werd nauwelijks aandacht besteed. Dat is nu totaal anders. Eind vorige eeuw voltrok zich een Ôaf- fectieve revolutieÕ en even later volgde een Ôneurowetenschappelijke revolutieÕ. Ook zijn er baanbrekende onderzoeken verschenen over de grote rol van het on- bewuste. Het bewuste redeneren, waarvan enkele decennia geleden nog zoveel werd verwacht, moet steeds vaker genoegen nemen met een bijrol. Onder het lezende publiek bestaat grote belangstelling voor alle nieuwe ken- 9 nis. Elke boekhandel van enige omvang heeft tegenwoordig een rijk gesorteerde hoek met populair-wetenschappelijke boeken over hersens en de geest. Enkele recente titels zijn Het slimme onbewustevan Ap Dijksterhuis (????), Het puberen- de breinvan Eveline Crone (????) en De vrije wil bestaat nietvan Victor Lamme (????). Op het moment dat deze zinnen worden geschreven waren deze boeken toe aan hun ??ste, ??ste respectievelijk ?ste druk! De Nederlandse oogst is echter nog bescheiden vergeleken met de vloed van vergelijkbare boeken van buiten- landse wetenschappers, zoals Roy Baumeister, John Cacioppo, Antonio Dama- sio, Gerd Gigerenzer en Jonathan Haidt. Bijzondere vermelding verdient Nudge van Richard Thaler en Cass Sunstein (????). In deze bestseller worden economie en psychologie zodanig met elkaar ge•ntegreerd dat zich nieuwe perspectieven openen voor effectieve sturing van menselijk gedrag. Het boek is hotin beleids- kringen. Thaler en Sunstein mogen zich inmiddels adviseur noemen van David

Cameron respectievelijk Barack Obama.

Kortom, er is van alles gaande. Niet iedereen zal echter de tijd hebben zich uit- gebreid te verdiepen in alle nieuwe literatuur en kennis. Vandaar dit boek. Hier- in komen vele belangrijke inzichten aan bod die de afgelopen jaren zijn ontwik- keld in de sociale psychologie en aanverwante vakgebieden. Bovendien wordt een en ander geordend en ge•nterpreteerd op beleidsrelevantie, met name met betrekking tot keuzegedrag. Uiteraard kan in een boek van bescheiden omvang niet alles worden behandeld. Zo wordt bijvoorbeeld niet ingegaan op individue- le verschillen tussen mensen. Niet omdat zulke verschillen onbelangrijk zouden zijn, maar omdat de ambitie van dit boek elders ligt. Het gaat primair over de vraag wat de nieuwe kennis betekent voor ons algemene mensbeeld.

De homo economicus

Want goed beleid begint bij een correct mensbeeld. Momenteel lijkt veel beleid Ð impliciet of expliciet Ð ervan uit te gaan dat de burger een homo economicus is. Bij elke keus maakt hij een zakelijke afweging van alle voor- en nadelen van de beschikbare opties, en vervolgens kiest hij de optie die het beste is voor zijn eigen portemonnee. Nu is het geen nieuws dat mensen in werkelijkheid lang niet altijd op die manier kiezen. WŽl nieuw is dat, blijkens de recente wetenschappelijke kennis, de discrepantie tussen beeld en werkelijkheid zoveel groter is dan ge- dacht. Niet alleen zijn we instinctief geneigd verder te kijken dan alleen ons ei- genbelang, je kunt zelfs serieus de vraag opwerpen of mensen Ÿberhaupt in staat zijn tot een rationele en vrije keuze. Voor beleid dat hiermee geen rekening houdt ziet het er somber uit. En er lijkt nogal wat van zulk beleid te zijn. Zowel als het gaat om dagelijkse en kleine keu- zes (bijvoorbeeld de keuze voor gezond voedsel of zuinig omgaan met energie) als

10hoe mensen keuzes maken

wanneer het gaat om minder frequente en grote keuzen (bijvoorbeeld de keuze voor een zorgverzekering of energieleverancier), wordt de burger geacht een wel- overwogen keuze te maken. Vaak is hierbij de gedachte dat, als je mensen maar voorziet van genoeg informatie en de juiste Þnanci‘le prikkels, zij vervolgens de goede keuze zullen maken. Ook in de politieke communicatie tussen overheid en burgers lijkt de eigen beurs centraal te staan. Toen het vorige kabinet het reke- ningrijden aan de man wilde brengen, koos het niet voor de effecten op milieu of Þles als verkoopargument, maar betoogde het kabinet dat met deze maatregel de meerderheid der autobezitters er Þnancieel op vooruit zou gaan. En bij de laatste Kamerverkiezingen namen de koopkrachtplaatjes weer een centrale positie in. Het is de calculerende burger die wordt aangesproken.

Inhoud

Er is dus alle reden om kennis te nemen van de nieuwste inzichten uit de sociale psychologie en aanpalende disciplines. Dit boek bestaat uit vier hoofdstukken waarin steeds een andere ÔbeperkingÕ van het brein wordt belicht. - Het irrationele brein. Mensen blijken zich vaak niet te houden aan de regels voor logische en rationele keuzes. Is dat dom of niet? - Het automatische brein. Onze keuzes worden bepaald door allerlei onbewuste factoren, en vaak weten we niet goed waarom we een bepaalde keuze hebben gemaakt. Wat is dan nog de rol van het bewuste? - Het willoze brein. Zijn we werkelijk vrij om te kiezen? Tegenwoordig beweert een aantal wetenschappers dat de vrije wil niet bestaat. Hebben zij gelijk? - Het sociale brein. De evolutie heeft ons voorbestemd tot sociaal gedrag. Is het wel zo raadzaam mensen alleen aan te spreken op hun eigenbelang? In deze vier hoofdstukken wordt nog geen aandacht geschonken aan beleid. Het draait geheel om de nieuwe wetenschappelijke inzichten. Pas in een vijfde en laatste hoofdstuk volgt de vraag wat de relevantie is van deze wetenschappelijke bevindingen voor overheidsbeleid. EŽn waarschuwing vooraf: dit boek bevat geen kant-en-klare recepten voor beleid op speciÞeke terreinen. Voor een verta- ling naar concrete maatregelen op een speciÞek beleidsdomein wordt van de le- zer enige zelfwerkzaamheid verwacht. Het slothoofdstuk beperkt zicht tot de vraag hoe we in algemene zin naar beleid moeten kijken, en schetst een strategie op hoofdlijnen voor wie de keuzes van burgers wil be•nvloeden. Het draagt dus de elementen aan voor een ander perspectief op beleid. Ook voor het openbaar bestuur blijkt de nieuwe psychologische kennis inspirerende vergezichten te openen.

11inleiding

?.Het ÔirrationeleÕ brein In vrijwel elk wetenschappelijk betoog over menselijk keuzegedrag duikt vroeg of laat dit klassieke voorbeeld op. Stel uw land bereidt zich voor op het uitbreken van een zeldzame Aziatische ziekte, waarvan verwacht wordt dat deze ???men- sen zal doden. Er zijn twee medische behandelingen om de ziekte te bestrijden, die de volgende consequenties hebben. Ð Bij het volgen van behandeling A wordt van ???mensen het leven gered. Ð Bij het volgen van behandeling B is er een kans van een derde dat van alle ??? mensen het leven wordt gered en een kans van tweederde dat van niemand het leven wordt gered. Welke behandeling heeft uw voorkeur? De meeste mensen blijken te kiezen voor de eerste optie. Maar wat nu als we de situatie iets anders presenteren, namelijk als volgt. Ð Bij het volgen van behandeling A zullen ???mensen sterven. Ð Bij het volgen van behandeling B is er een kans van een derde dat niemand zal sterven en een kans van tweederde dat alle ???mensen zullen sterven. Objectief gezien is dit dezelfde keuze als die van daarnet. Dezelfde kansen en de-quotesdbs_dbs25.pdfusesText_31
[PDF] Bereit für den Nachhaltigkeitsbericht

[PDF] Bereit für die Katastrophe - Integrierte Leitstelle Passau

[PDF] Bereits 1939 rollte der erste Peterbilt

[PDF] Bereits eingeführte Tagesschulangebote

[PDF] Bereitschaftsdienst der Apotheken in Bad Homburg, Friedrichsdorf - Anciens Et Réunions

[PDF] Bereitschaftserklärung für die Mitarbeit im Wahlvorstand zur

[PDF] Bérenger-Féraud, Laurent Jean Baptiste (1832

[PDF] Bérénice - biblio

[PDF] Bérénice - dossier péda - Les Quinconces - Télévision

[PDF] Bérénice était chez elle,elle aussi.Elle se préparait et veillait à ce

[PDF] Berenjena en tempura Beignets d`aubergines

[PDF] Béret avec les animaux d`Afrique – Bracelets

[PDF] BERET BASQUE DE CAUX - Chevaux - Anciens Et Réunions

[PDF] Bérêt couleurs Lucas : J`ai préféré le jeu des couleurs en anglais. Il y

[PDF] beretta 682 gold e cal12 - Anciens Et Réunions