[PDF] Utrecht 1 april 2016 Data Eindtoets 2017 2016.073212/RdB





Previous PDF Next PDF



Documentatierapport Examengegevens van leerlingen in het

Datum:20 januari 2017. Microdataservices. Documentatierapport De uitslag van het examen van een leerling in het voortgezet onderwijs.



Eindexamenreglement - VMBO 2017 - 2019

de uitslag van het examen het sectorwerkstuk vmbo inleveren. Wanneer de opdrachten op die datum nog niet als voldoende zijn beoordeeld vindt uitsluiting 



1 Regels en Richtlijnen TLS 2017-2018 REGELS EN RICHTLIJNEN

De Examination Board stelt de uitslag van het examen vast. datum en op de manier die bij de aanvang van het studiejaar bekend is gemaakt.



Utrecht 1 april 2016 Data Eindtoets 2017 2016.073212/RdB

Apr 1 2016 schoolvrije dagen in 2017 alleen week 19 (8-12 mei) resteert voor afname van de ... Resultaten vallen samen met uitslag Centrale Examens.



OER 2016-2017 BA FAC_NL_def

Opleidingen afbouw (einddatum 31 augustus 2018): Deze regeling is van toepassing op het onderwijs en de examens van de bacheloropleidingen:.



Examinering 2017-2018 informatie

Spreken en Gesprekken of Schrijven is op 24 juni 2020. Vak examen uitslag. Waar. Nederlands Je docent Nederlands laat je weten wanneer je deze examens.



Onderwijs- en Examenregeling 2017-2018 MASTER-opleidingen

deze cohorten wordt de mogelijkheid geboden om uiterlijk op (datum wordt nader De uitslag van het examen kan slechts dan worden vastgesteld wanneer de.



Regels en richtlijnen voor examens/tentamens SBE 2017-2018

Examen. 17. Vaststelling van de uitslag van het examen Een verzoek of klacht wordt uiterlijk een week voor de vergaderdatum via VUnet ingediend. Het.



Documentatierapport Examengegevens van leerlingen in het

Datum:28 februari 2017. Microdataservices. Documentatierapport De uitslag van het examen van een leerling in het voortgezet onderwijs.



ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING VAN DE

Artikel 23 - fixatie datum bekendmaking tentamenuitslag Deze regeling is van toepassing op het onderwijs en de examens in de bacheloropleiding.

Postbus 85.246 | Aidadreef 4 | T 030 ± 31 00 933 | www.poraad.nl | KvK Utrecht 30 235 217

3508 AE Utrecht | 3561 GE Utrecht | @PO_Raad | info@poraad.nl | Rek. NL22 RABO 0110 7640 56

Plaats/datum:

Utrecht, 1 april 2016

Onderwerp:

Data Eindtoets 2017

Kenmerk:

2016.073212/RdB

Geachte heer Dekker,

Het afgelopen schooljaar (2014-2015) was het eerste schooljaar waarin nieuwe wet- en regelgeving rondom de Eindtoets in werking is getreden. Het primair en voortgezet onderwijs

hebben gezamenlijk de verantwoordelijkheid genomen en in veel gevallen op een goede manier invulling heeft gegeven aan de (soms ingrijpende) veranderingen die deze

wetswijziging met zich meebracht. Dit schooljaar zal in het teken staan van verdere verbetering, uitvoering en implementatie van deze veranderingen. Een van de meest ingrijpende wijzigingen betrof de afnameperiode waarin de Eindtoets moet plaatsvinden. Een verplichte afname in de periode tussen 15 april en 15 mei was o.a. nodig zodat het schooladvies leidend kon worden in de toelatingsprocedure voor het Voortgezet Onderwijs. De invloed van het Eindtoetsadvies is daarmee verkleind en is gaan dienen als een Ondergetekenden zijn van meet af aan voorstander geweest van een latere afname van de Eindtoets. Dat wil zeggen, ten tijde van de indiening van de wet hebben wij gepleit voor een afname in april. Een latere afname van de Eindtoets zorgt ervoor dat de onderwijstijd optimaler wordt benut, het schooladvies een centralere plek krijgt in de toelating tot het voortgezet onderwijs en er actuele gegevens worden overdragen aan het VO (dit is van belang in het kader van de doorlopende leerlijn). Echter, de wettelijke periode levert voor het schooljaar 2016/2017 een dermate problematische situatie op dat onderstaande partijen u met klem vragen om toestemming vo o r een vervroegde afname, buiten het wettelijk kader, van de Eindtoets in dit betreffende schooljaar. Middels deze brief lichten we graag toe waarom de gezamenlijke organisaties, die vele geledingen van het onderwijsveld vertegenwoordigen, tot deze oproep komen.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

T.a.v. de heer S. Dekker

Postbus 16375

2500 BJ DEN HAAG

Wettelijke periode en situatie 2017

Wettelijk (Artikel 9b van de WPO) is vastgesteld dat de Eindtoets PO wordt afgenomen in de periode van 15 april tot 15 mei; daarbij is opgenomen dat de afname moet plaatsvinden in een volledige schoolweek. De combinatie van deze eisen leidt ertoe dat vanwege (verplichte) schoolvrije dagen in 2017 alleen week 19 (8-12 mei) resteert voor afname van de Eindtoets. De weken 17 en 18 vallen af omdat dit respectievelijk een verplichte vakantieweek en een veel gekozen week voor de meivakantie is. Het alternatief lijkt week 16 (18-19-20-21 april), maar dit is geen volledige schoolweek (17 april is Tweede Paasdag en 21 april staat in het teken van de

Koningsspelen).

Hierbij moet opgemerkt worden dat ten tijde van de behandeling van deze wet in de Tweede Kamer de troonswisseling nog niet had plaatsgevonden. Dit heeft geleid tot de instelling van de Koningsspelen en Koningsdag op 27 april. Daarnaast lijkt een afname van de Eindtoets in week 19 in tegenspraak met de aangenomen motie Bruijn in de Eerste Kamer waarin de UHJHULQJ RRUGP YHU]RŃOP ³RP GH ŃHQPUMOH Eindtoets zoveel als mogelijk direct aan het begin van de in de wet genoemde periRGH PXVVHQ OMOI MSULO HQ OMOI PHL MI PH OMPHQ QHPHQB´1 Voor de weken 16 of 19 zijn echter dermate veel tegenargumenten aan te voeren, dat beide verre van ideaal zijn en zeker niet in het belang van de leerling.

Week 19

Een afname in week 19 zou betekenen dat leerlingen de eindtoets op 8-12 mei2 maken. Enkel het feit dat deze week volledig voldoet aan de wettelijke eis weegt volgens ondergetekenden niet op tegen onderstaande punten die in de bijlage van deze brief uitvoerig worden toegelicht. - Overall niet in het belang van de leerling. - Tijdpad rondom toelating en plaatsing is onhaalbaar en in het nadeel van leerlingen. - Organisatorische problematiek binnen het VO. - Inhaalperiode van de Eindtoets nog meer desastreus voor tijdpad. - Afname na een vakantieperiode, met waarschijnlijk negatief effect op resultaten. - Uitvoering van eindtoets in mei is in strijd met motie Bruijn. - Resultaten vallen samen met uitslag Centrale Examens. - Negatieve invloed op verdere implementatie en acceptatie Wet op Eindtoetsing.

Week 16

De argumenten tegen een afname in week 19 lijken te pleiten voor een afname in week 16

(17-21 april). Ondanks het feit dat er geen sprake is van een volledige schoolweek, kunnen

hiermee veel organisatorische problemen voorkomen worden. Echter, hiervoor dienen zich evenzeer legitieme argumenten aan die een afname in week 16 sterk ontraden. - 17 april Tweede Paasdag / 21 april Koningsspelen. - Betrouwbare afname in het geding bij afname na een lang paasweekend. - Ongewenste toetsomgeving/-condities bij afname tijdens Koningsspelen. - Effect op onafhankelijk schooladvies. - Rol van Eindtoets als second opinion in gevaar bij met name kwetsbare leerlingen. - Valt in sommige gevallen samen met vastgelegde vakantieplanning (ook vanuit het VO).

1 Kamerstukken I, 2013 - 2014, 33157.

2 Afhankelijk van de keuze van een eindtoets

Ondergetekenden hebben ieder vanuit hun eigen rol veelvuldig het onderwijsveld geraadpleegd omtrent een standpunt over de geschiktheid van data voor een Eindtoets in

2017. Gezamenlijk komen zij tot het onderstaande standpunt.

Gezien het feit dat:

- De Eindtoets een betrouwbaar en valide beeld moet geven van de vaardigheden van leerlingen uit groep 8; - Deze Eindtoets geldt als een second opinion, op basis waarvan een schooladvies kan worden heroverwogen en bijgesteld; - Deze second opinion juist van belang is voor de risicogroep van (mogelijk onder- geadviseerde) leerlingen die zeer waarschijnlijk de meeste hinder zullen ondervinden van een niet optimale toetsafname; - Alle leerlingen recht hebben op een optimale toetsafname; - Een te late afname leidt tot organisatorische problematiek in het VO; - De kansen die een eindtoets voor leerlingen kan bieden niet belemmerd mogen worden door organisatorische problemen of tijdsdruk; - Alle afwegingen die zijn gemaakt om te komen tot een afname in week 19 of week 16 leiden tot een eenduidige conclusie: namelijk dat naast de (organisatorische) problematiek voor de sector een afname in week 16/19 allerminst in het belang is van de leerling; achten ondergetekenden het onwenselijk om de Eindtoets in 2017 plaats te laten vinden in de wettelijke periode. Hiermee wordt geen recht gedaan aan een optimale, betrouwbare en valide afname van de Eindtoets, en daarmee wordt voorbijgegaan aan het recht en het belang van ieder kind in groep 8 om onder de meest gunstige omstandigheden de Eindtoets te maken.

Daarom vragen wij u met klem :

1. Toestemming te geven om eenmalig af te wijken van de wettelijke periode en toe te

staan om week 15 (10-14 april) als formele afnameperiode van de Eindtoets 2017 toe te voegen aan de wettelijke periode.

2. Deze vraag met urgentie te behandelen, gezien het feit dat het College voor Toetsen

en Examens op 18 april de toetsperiode 2017 zal vaststellen, vanwege een bepaling in het Toetsreglement dat zij het veld tijdig (uiterlijk met de rapportage van de eindtoets) dient te informeren over de toetsdata van 2017.

3. Om te komen tot een meerjarenplanning Eindtoets en daarbij in een vroeg stadium

soortgelijke problematiek te signaleren en toe te werken naar een structurele oplossing.

Hoogachtend,

Mevr. Rinda den Besten

voorzitter PO-Raad

Voorzitter VO-raad

Mevr. Petra van Haren

Voorzitter AVS

Peter Hulsen

Ouders & Onderwijs

Mevr. Elizabeth Langeveld

Algemeen Directeur Bureau ICE

Mevr. Hermien Lubbers

Algemeen Directeur A-vision

quotesdbs_dbs50.pdfusesText_50
[PDF] dau pdf

[PDF] dauphine liste d'attente

[PDF] dauphine resultat admission 2016

[PDF] david crystal linguistics pdf

[PDF] david oyedepo livres gratuit pdf

[PDF] dcg

[PDF] dcg 10 dunod corrigé

[PDF] dcg 11 - contrôle de gestion - 3e édition manuel et applications pdf

[PDF] dcg 11 controle de gestion corrigé dunod

[PDF] dcg 11 dunod corrigé du manuel pdf

[PDF] dcg 2 droit des sociétés pdf

[PDF] dcg 2011 controle de gestion corrigé

[PDF] dcg 2018 inscription

[PDF] dcg 6 finance d'entreprise pdf gratuit

[PDF] dcg session 2018