[PDF] Lanhel de sobrietat sembla un ideal recurrent en alguns creadors





Previous PDF Next PDF



ACERCA DE UNA TRADUCCIÓN ESPAÑOLA DE XAVIER DE

En 1812 y. 1814 se publican sendas ediciones independientes del Voyage autour de ma chambre en París por Renouard. (véase Brunet 1860: s. v. Maistre).



Los relatos rusos de Xavier de Maistre: Les prisonniers du Caucase

aL'Art du paradoxe dans le Voyage autour de ma chambre de Xavier de Maistre~ Reme des études maisrriennes. no 10



THE ADVENTURE OF STAYING HOME IN XAVIER DE MAISTRES

point of departure for Xavier de Maistre's mock travelogue Voyage autour de ma chambre (1794). In reality the product of having been.



Taller PUAC

Título original: Voyage autour de ma chambre de la traducción de la Semblanza de Xavier de Maistre ... No



Lanhel de sobrietat sembla un ideal recurrent en alguns creadors

Com havia suggerit Xavier de Maistre al Voyage autour de ma chambre l'epopeia més real i perfectible és aquella que s'esdevé dins la closca d'un mateix: 



Voyage autour de ma chambre

de ma chambre sont des petits chefs- d'œuvre de style



DEUX EXILÉS : Joseph et Xavier de Maistre à Saint-Pétersbourg

Ces du de deux pôle Maistre exilés une et ne patrie de trouvèrent son d'adoption frère Voyage autour de ma chambre (1795) ce dilettante refusa toujours.



La Littérature de voyage à lheure du numérique: Olivier Hodasava

Quand Xavier de Maistre publie Voyage autour de ma chambre il n'imagine pas que cent cinquante ans plus tard ce type d'exploration deviendra la norme.1.



Untitled

En 1794 Xavier de Maistre publicó Voyage autour de ma chambre



Claustrophilia and Exalted Imagination: Fictional Responses to a

Problem in the Works of Xavier de Maistre and Jan Potocki century the comical and imaginary Voyage autour de ma chambre.2 He would continue his ...

L"anhel de sobrietat sembla un ideal recurrent en alguns creadors, que després d"una producció més o menys exuberant, experimenten la necessitat d"obviar tot allò que

consideren prescindible. En literatura, el criteri sobre què és i què no és essencial pro-

posa una gamma de solucions tan convincents com contradictòries. Vicenç Pagès Jordà demostra amb Robinsonque l"aposta més plausibleés la que es basa indefectiblement en la consciència sobre el fet literari i que un bon indicador de l"èxit sol ser la cohe- rència entre el propòsit que duu l"autor a escriure un text i el resultat que acaba oferint als lectors. Sembla que a l"hora d"escriure Robinsonun dels valors suprems de l"escriptor ha estat el del "plaer d"explicar una història» (Josep M. Fonalleras, "Robinson, de Vicenç

Pagès Jordà: història d"un llit i d"H», El Periódico de Catalunya. Icult. Llibres, 18-

10-2017, p. 56-57), una idea que pot semblar una mica vaga, però que inspira tota una

poètica fonamentada en una austeritat franciscana. Què hi trobem, a Robinson? Una

història; gairebé únicament una història: la narració d"una sèrie de vicissituds, d"aven-

tures, que ocorren a l"únic personatge amb nom de la novel·la, l"H. Ni tan sols amb l"encantador protagonista el narrador s"ha permès la coqueteria d"un nom sencer, o d"una inicial sonora. La resta de personatges, pocs, s"identifiquen a partir de la funció que acompleixen en relació amb H: la mare, el pare, l"advocada, els veïns... etc. Amb els possibles elements contextuals passa una cosa semblant. Després de la concreció i la referencialitat de Dies de frontera(2014) i, abans, d"Els jugadors de Whist(2009), en els quals Figueres, l"Alt Empordà i la Jonquera eren elements desta- cadíssims en la construcció narrativa, Robinsonpassa en un lloc sense nom, amb per- sonatges sense nom i amb uns elements contextuals absolutament superflus. Per què? Perquè tot passa al llit, a l"illa deserta que H. s"ha fet habitable: l"ha convertit en un reducte autàrquic que resol amb eficiència les ineludibles necessitats físiques, tan fei- xugues per a aquelles existències a qui molesta constatar que la ment és presonera d"un cos capritxós. Com havia suggerit Xavier de Maistre al Voyage autour de ma chambre, l"epopeia més real i perfectible és aquella que s"esdevé dins la closca d"un mateix: "l"important no és el que et passa, sinó el que imagines» (p. 177), assegura el narrador de Robinson.

Si, com deia Joan Fuster, tota història és local, és difícil concebre un veïnatge més

íntim que el d"un hom qualsevol amb el seu llit. La ment d"H. és un bullici de records,

Ressenyes121

Pep Sanz Datzira: Vicenç Pagès Jordà, Robinson

Vicenç PAGÈSJORDÀ,

Robinson.

Barcelona: Empúries, 2017, 190 p.

hipòtesis i recreacions adulterades del que ha viscut i del que podria viure. Passa per la vida dels altres amb una voluntat extrema de no intervenció, amb un ecologisme pa- tològic que consisteix a prendre del món només allò realment imprescindible i a dei-

xar-hi, només, les conseqüències inevitables d"una existència rica i plena que comença

cada dia quan acaba la jornada laboral de carter i arriba al llit de casa seva, d"on només el mouen, sempre a desgrat, les cites inevitables de la rutina, o l"excepcional operació Comando, que desencadena el seguit d"aventures que traven la novel·la. L"objectiu d"aquesta operació és posar remei a la intrusió que arriba de casa dels veïns en forma de música infernal que la filla adolescent ha decidit unilateralment que H. també ha d"escoltar, i que ell percep, és clar, com un setge ferotge a la calma tova del seu llit. La sobrietat de la vida d"H. impregna la narració que, com deia més amunt, sembla que es construeix amb l"ambició suprema d"explicar una història i prou. Quin és l"en- senyament d"aquest propòsit, del tot coherent amb el text que en resulta? Que el poder d"una història en mans d"un narrador que tingui, com explicava Pagès Jordà a Un tram- via anomenat text(1998), a més de tècnica i talent, coses a dir, és universal i atemporal, com la gran literatura.

Pep Sanz Datzira

Universitat de Barcelona

Ressenyes122

Els Marges115, Primavera 2018, Barcelona, ISSN 0210-0452, p. 116-130quotesdbs_dbs19.pdfusesText_25
[PDF] xavier marmier

[PDF] xbox 360 pes 2018 option file

[PDF] xem hai xuan bac 2016

[PDF] xem lang bac ho

[PDF] xem lenh kenh phan bac video

[PDF] xem phim ngo kinh 2016

[PDF] xenia m 2015

[PDF] xenopol bac 2015

[PDF] xeroderma pigmentosum discovery

[PDF] xeroderma pigmentosum disease

[PDF] xeroderma pigmentosum pdf

[PDF] xeroderma pigmentosum symptoms

[PDF] xeroderma pigmentosum treatment

[PDF] xeroderma pigmentosum wikipedia

[PDF] xerox 7120 driver